Doe eens lief voor AI
11 september 2023

Ik maak me zorgen om AI. Maar waarschijnlijk om een andere reden dan jij denkt!

Laatst vroeg ik een vriendin;

“Zeg jij ook dankjewel tegen ChatGPT?”
“Haha nee man, het is geen persoon.”
“Ik dus wel, en als ik bijvoorbeeld een ander resultaat krijg dan ik verwachtte, dan zeg ik iets aardigs als ‘zou je dit er misschien aan toe kunnen voegen?'”
“Haha hoezo doe je zo moeilijk, AI heeft toch geen gevoel?”

Nee dat klopt helemaal, maar het voelt voor mij tegennatuurlijk om iets of iemand zo rond te commanderen (het voelt voor mij sowieso een beetje tegennatuurlijk en creepy, ben ik de enige?), en ik maak me om díe reden zorgen om AI.

We leven in een tijd waar je alles wat je wil, direct op een presenteerblaadje aangereikt krijgt. Je boodschappen worden nog dezelfde dag thuisbezorgd, de film die je wil kijken is direct beschikbaar.

Is iets niet zoals je het gehoopt had? Dan stuur je het gelijk weer terug naar de winkel of je swipet door. Toen mijn dochtertje 2 was zat ze al door YouTube te swipen; “Nee leuk, nee leuk, nee leuk.” We hoeven nergens meer ons best voor te doen, alles gaat moeiteloos.

AI trekt dat nog een stapje verder door; je geeft een commándo, en hij (zij/het?) past dat diréct aan aan je wensen. Als een soort slaaf. Doet ie het niet goed? Dan geef je een nieuw commando en hop; your wish is my command, master.

Ik ben er bang voor dat dát ook effect gaat hebben in de maatschappij. Dat mensen verwachten dat iedereen meteen doet wat ze zeggen. Zonder dat daar een bedankje of een gezellig gesprekje op volgt.

Het resultaat wordt – denk ik, ik ben geen expert – een maatschappij met steeds minder geduld, meer eisen en minder sociale skills.

Ik gebruik ChatGPT vrijwel nooit, maar áls ik het gebruik blijf ik gewoon netjes alsjeblieft en dankjewel zeggen 💜 en oké, ook wel een beetje omdat ik bang ben dat AI robots straks de wereld overnemen 😜 Wat jij?

Paulien van Bunnik

Aangenaam, tof dat je een kijkje in mijn hoofd komt nemen! Ik ben fulltime ideeëngenerator, vakidioot en groot fan van marketing, branding en ondernemen. Makkelijker kunnen we het wél maken, én leuker.

Kom je ergens niet uit? Huur mijn hoofd! In 1,5 uur werken we samen aan je positionering, je huisstijl óf je social media strategie. Ik zorg dat je weer lol krijgt in je online zichtbaarheid, zodat je klanten áántrekt. 

Liever kant-en-klaar? Adopteer een kant-en-klare huisstijl! Ready to rumble?

werk-aan-jouw-merk-paulien

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *