Vraag niet iedereen om advies
11 september 2023

Lieve ondernemert, vraag niet steeds aan iedereen en z’n moeder advies over jóuw bedrijf.

Tuurlijk; ondernemen bestaat uit keuzes maken. Heel veel keuzes. Giet ik mijn kennis in een 1-op-1 traject of in een groepstraining? Promoot ik die op LinkedIn of op Instagram? Richt ik een salesfunnel in of ga ik dagelijks posten?

En het állerlastigste daarbij; je hebt van tevoren geen flauw idee welke keuze de juiste is. Tuurlijk, je maakt een ínschatting op basis van je kennis en eerdere ervaring. Maar in de praktijk weet je pas na een paar maanden of het een topper of een flopper is.

Dus I get it; dit bespreken met meerdere mensen, geeft je meer zekerheid. En dat is okee! Naar houd hierbij altijd twee dingen in gedachten;

1️⃣ Vraag geen advies om je keuze te máken
Jij bent de expert en het is jouw bedrijf. Je weet zelf het beste hoe je je klanten kunt helpen (tenminste, dat hoop ik 😉) en waar je zélf enthousiast van wordt. Hak die knoop eerst zelf door, en vraag daarná pas om advies; hoe kun je die keuze bijvoorbeeld verder inrichten?

2️⃣ Vraag advies aan mensen die er verstand van hebben
Bespreek het níet met je buurvrouw, tante Jannie, de bakker, kortom; alle mensen die geen kaas hebben gegeten van ondernemen en van jouw doelgroep. Je wil niet weten hoe vaak ik opmerkingen krijg als ‘Zou je dat nou wel doen? Je hebt nu toch een goedlopende dienst? Waarom zou je dat dan weer helemaal gaan omgooien??’

Vraag advies aan mensen die al een paar stappen verder zijn dan jij, en die denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Bespreek het met je ondernemersbuddies die dat allemaal al een keer geprobeerd hebben en op hun bek zijn gegaan tot het lukte 😁

Met andere woorden; zorg dat het mensen zijn die je zekerder maken van je zaak, in plaats van mensen die je overal aan laten twijfelen. Vertrouw erop dat je zelf de juiste keus al hebt gemaakt.

Dat is voor mij ondernemen; knopen doorhakken op basis van je gevoel (ook al is het fucking eng), die beslissing verder onderbouwen met je inner circle, en dan gewoon gáán met die banaan!

Heb je een wat uitgebreidere inner circle nodig? I’m right here! Maarre.. hak eerst die knoop ff door, voordat je mij belt 😉

Paulien van Bunnik

Aangenaam, tof dat je een kijkje in mijn hoofd komt nemen! Ik ben fulltime ideeëngenerator, vakidioot en groot fan van marketing, branding en ondernemen. Makkelijker kunnen we het wél maken, én leuker.

Kom je ergens niet uit? Huur mijn hoofd! In 1,5 uur werken we samen aan je positionering, je huisstijl óf je social media strategie. Ik zorg dat je weer lol krijgt in je online zichtbaarheid, zodat je klanten áántrekt. 

Liever kant-en-klaar? Adopteer een kant-en-klare huisstijl! Ready to rumble?

werk-aan-jouw-merk-paulien

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *