Zijn alle succesvolle ondernemers narcisten?
24 januari 2024

“Zijn niet gewoon alle ondernemers narcistisch?”
“Hmm ja je moet jezelf denk ik wel heel leuk vinden om succésvol ondernemer te worden.”

Dit gesprek voerde ik de afgelopen dagen toevallig een aantal keer in mijn DM. In @hetmarketingwalhalla hadden we het deze week over je gezicht regelmatig laten zien online, dat dat wel noodzakelijk is als je klanten aan wil trekken.

En ik vind dat dus fantastisch, social media. Schrijven, filmpjes opnemen, slechte challenges bedenken (zoals deze week “met je Bakkes in Beeld”), I love it!

Maar ik spreek regelmatig ondernemers die daar geen zak aan vinden. “Wie zit er nou op mij te wachten?” zeggen ze dan. “Ik vind dat ik helemaal niet zoveel interessants te melden heb.”

En dan gaat er in de kern denk ik écht iets mis. Als jij zélf namelijk al niet overtuigd bent van je toegevoegde waarde, hoe ga je daar dan andere mensen van overtuigen?

Zo kwamen wij tot deze mooie discussie; moet je niet gewoon een beetje narcistisch zijn om succesvol te worden als ondernemer?

Ik denk het wel. Nou is “narcistisch” natuurlijk een onwijs rotwoord, want het impliceert ook dat je vooral met jezelf bezig bent en dat het je geen zak interesseert wat andere mensen bezig houdt.

Zo bedoel ik hem niet, ik denk dat je je juist heel góed in andere mensen moet kunnen verplaatsen om succesvol te worden als ondernemer. Je doelgroep echt snappen.

Maar; je moet jezelf en je aanbod wel heel léuk vinden. Ik lig regelmatig in een scheur om de acties die ik voor mezelf verzin. Twijfel er nooit aan dat ik een succes kan maken van een nieuwe dienst die ik lanceer. Omdat ik hem zélf fantastisch vind en weet dat mijn klanten er een hoop aan gaan hebben.

Dus oké, narcisme is niet het juiste woord. Maar ik denk wel dat je extreem zelfverzekerd moet zijn om succesvol te ondernemen. Jezelf heel leuk vinden, én andere mensen heel leuk vinden. Dan kun je vanuit een rotsvast vertrouwen alles voor elkaar krijgen.

Ik ben benieuwd naar jouw visie hierop en; vind jij jezelf ook zo leuk? 😉 ik hoop het!

Paulien van Bunnik

Aangenaam, tof dat je een kijkje in mijn hoofd komt nemen! Ik ben fulltime ideeëngenerator, vakidioot en groot fan van marketing, branding en ondernemen. Makkelijker kunnen we het wél maken, én leuker.

Kom je ergens niet uit? Huur mijn hoofd! In 1,5 uur werken we samen aan je positionering, je huisstijl óf je social media strategie. Ik zorg dat je weer lol krijgt in je online zichtbaarheid, zodat je klanten áántrekt. 

Liever kant-en-klaar? Adopteer een kant-en-klare huisstijl! Ready to rumble?

werk-aan-jouw-merk-paulien

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *