Zijn wij slimmer dan apen? Ik denk het niet!
5 februari 2024

Ken je dat experiment waarbij een aantal apen in een hok zat, met een banaan aan het plafond? Met daaronder een ladder, waarmee ze bij de banaan konden komen. Maar; zodra je aan de banaan trok, gingen de sproeiers aan! En apen hebben een grondige hekel aan koude sproeiers (snap ik), dus; dat willen ze niet.

Dus iedere keer als een aap een poging deed, mepte de rest hem van de ladder. Geen sproeier op onze bakkes!

Vervolgens kwamen er af en toe níeuwe apen bij, en gingen er apen van de oorspronkelijke groep weg. Deze níeuwe apen gingen natuurlijk gelijk enthousiast op de banaan af, maar ook zij werden van de ladder gemept.

Na een tijdje zat er geen énkele aap van de oorspronkelijke groep meer in het hok. Niemand wíst dus wat er gebeurde als ze aan die banaan trokken. Maar je raadt het vast al; ZE BLEVEN IEDERE AAP VAN DIE LADDER MEPPEN.

En waarom? Niemand wist het. Maar “dat doen we nou eenmaal niet. Whatever happens; je komt NIET aan die banaan.”

Waarom vind ik dit nou zo’n mooi voorbeeld? Het laat zien wat er ook mis gaat in groepen mensen. Of je het nou hebt over een bedrijf, of in onze maatschappij. Alles gebeurt op een bepaalde manier, en als je iets anders wil doen, krijg je te horen;

“Nee dat doen we hier niet.”
“Waarom niet?”
“Ja geen idee eigenlijk, maar dat doen we gewoon niet, dat hebben we hier nog nooit op die manier gedaan.”

Niemand wijkt af van de status quo. We volgen de regels van de groep, want iemand heeft ooit bedacht dat iets op een bepaalde manier het beste werkt. Dus waarom zouden we daar dan vanaf wijken?

Maar WAT ALS? Wat als het jou wél lukt om die banaan te pakken te krijgen? Daarvoor moet je dan eerst de rest van je af zien te vechten, want niemand wil dat je het probeert. Een ondankbare taak dus.

Maar als het je wél lukt, ben jij de held die de banaan te pakken wist te krijgen!

Daarna gaat iederéén die ladder op natuurlijk. En jij was de inspirator, de lansbreker, de visionair 😉

De moraal van dit verhaal?

Wees geen volgzame aap!
Klim die ladder op, ook al word je tegengewerkt door de rest.
GA VOOR DIE BANAAN!

Want.. wat als het wél lukt?

Paulien van Bunnik

Aangenaam, tof dat je een kijkje in mijn hoofd komt nemen! Ik ben fulltime ideeëngenerator, vakidioot en groot fan van marketing, branding en ondernemen. Makkelijker kunnen we het wél maken, én leuker.

Kom je ergens niet uit? Huur mijn hoofd! In 1,5 uur werken we samen aan je positionering, je huisstijl óf je social media strategie. Ik zorg dat je weer lol krijgt in je online zichtbaarheid, zodat je klanten áántrekt. 

Liever kant-en-klaar? Adopteer een kant-en-klare huisstijl! Ready to rumble?

werk-aan-jouw-merk-paulien

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *